Gündem

Çocukların sizi dinlememesine zemin hazırlayan 5 hata

Çocukların sizi dinlememesine zemin hazırlayan 5 hata , ekonomi haberleri bölümümüzde Çocukların sizi dinlememesine zemin hazırlayan 5 hata başlıklı haberi siz kıymetli okurlarımız için araştırmaya koyulduk. Çocukların sizi dinlememesine zemin hazırlayan 5 hata  ile alakalı tüm detaylar paylaşımımızda..

Çocukların sizi dinlememesine zemin hazırlayan 5 hata

Çocukların sizi dinlememesine zemin hazırlayan 5 hata

Ebeveynler, dile getirdiklerini çocuklarına bir defada yaptırabilmenin imkansız olduğunu bilir. Çocuğunuz, video oyunlarını kapatmalarını dile getirdiğiniz ilk üç seferde sizi duymadığı hususunda ısrar etse de yatmaya hazır olmalarını her dile getirdiğinizde tartışsa da kendinizi tekrar etmek sinir bozucu olabilir.

Çocukların bazı zamanlarda bağımsızlıklarını savunmaları normal ve sağlıklı olsa da yönergeleri nasıl izleyeceklerini de öğrenmeleri gerekir. Çocuğunuzun uyumluluğunu artırmanın etkili bir yolu, talimat verme şeklinizi değiştirmektir. İşte, söylemlerinizde alışkanlık hale getirdiğiniz ve çocuğunuzun dinlememesi psikolojisini destekleyen hatalardan bazıları;

Çocukların sizi dinlememesine zemin hazırlayan 5 hata #1

1. ÇOK FAZLA UYARIDA BULUNMAK

Çoğu ebeveyn tekrar tekrar üçe kadar sayarak, “Sana kaç kere söylemem gerekiyor?” diye sorar veya “Bu gerçekten son ikazm” diyerek senedirmaya çalışır. Çok fazla ikaz verirseniz, çocuğunuz blöf yapmayı öğrenecektir. Aslını söylemek gerekirse, tekrarlayan ikazlar vermek, çocuğunuzu ilk konuştuğunuzda dinlememesi için eğitir. En az beş kez daha tekrar edeceksen neden ilk dile getirdiğini yapıyorsun?

Kendinizi tekrarlarsanız, çocuğunuz sizi dinlememeye başlayacaktır. Yapmasını istediğiniz şeyi bir kez yapın. Dinlemezlerse, bir ikaz ile devam edin ve harekete geçmezlerse onlara bir sonuç vermeye hazır olun.

2. ANLAMSIZ TEHDİTLER SAVURMAK

“Odanızı hemen temizlemezsen bir daha asla dışarı çıkmana izin verilmeyeceğim!” veya “Eğer toplamazsan tüm oyuncaklarını atarım!” gibi tehditlerin çalışma olasılığı yoktur. Bunları tamamen hayal kırıklığıyla dile getirdiğinizde ciddi olabilirsiniz, fakat çocuklar, bir ebeveynin aşırı cezaları takip edemediğini yahut yapmayacağını hızlı bir şekilde fark eder.

Abartılı tehditler tek sorun değil. Bazen, ebeveynler kulağa davetkar görünen tehditlerde bulunurlar. Hedefe bağlı olarak dile getirdikleriniz, çocuğunuzun kulağına cezadan çok bir ödül gibi gelebilir.

3. GÜÇ MÜCADELELERİNE GİRMEK

Çocuğunuzla, gerçekten farkına varmadan bir tartışmanın içine çekilmek basittir. Ama ne kadar uzun süre “Evet öylesin!” ve “Hayır değilim!” tarzından bir savaşın içerisine girerseniz, çocuğunuz talimatlarınızı takip etmekten o kadar uzun süre kaçınabilir.

Çocuğunuza odasını temizlemesini dile getirdiğinizde bu hususta 20 dakika tartışırlarsa, bu 20 dakika sizin istediğinizi yapmayı geciktirmiş olur. Bir güç mücadelesi ile dikkatinizi dağıtmayın. Bunun yerine, çocuğunuz uymamayı seçerse bir sonucu takip etmeye hazır olun.

4. SONUÇLARI TAKİP ETMEMEK

Olumsuz sonuçlar, çocuğunuza gelecekte daha iyi seçimler yapmasını öğretir. Lakin sonuçları tutarlı bir biçimde takip etmek için mücadele ederseniz, çocuğunuz öğrenmeyecektir.

Gerçekten yapmadan bunun bunun yanındalıkları elinden almakla tehdit etmek yahut çocuğunuz bunun bunun yanındalıkları için yalvardığında pes etmek etkili olmayacaktır. Bir hayat dersi olarak hizmet edecek mantıksal sonuçları takip edin. Çocuğunuza ne demek istediğinizi ve ne dile getirdiğinizi kastettiğinizi öğretin. Sadece adil bir sonuçla devam etmeyi planlıyorsanız ikazlarda bulunun.

5. KONUŞURKEN SES YÜKSELTMEK

Çocuklar dinlemediğinde, bir çok ebeveyn seslerini yükseltmeye meyillidir. Lakin bağırmanın olumlu yanıtlara yol açması olası değildir. Çocuğunuzla anlaşmazlıklarınızda sesinizi yükselmek, sizi anlamalarını kolaylaştırmayacaktır. Sadece ortamın gerilmesine ve husustan uzaklaşmanıza zemin hazırlayacaktır.

Ayrıca araştırmalar, bağırmanın fiziksel şiddet kadar zararlı olabileceğini gösteriyor. Çocuğunuzla olan ilişkinize zarar verecek ve bu da çocuğunuzun gelecekte sizi dinleme şansını azaltacaktır.

Başa dön tuşu